Meer resultaten voor Italiaanse wijnwet

 
Italiaanse wijnwet
Wijngebied: Italië Passie voor Horeca.
Dit aantal is in de laatste jaren snel gestegen. Dit heeft te maken met de verandering van de Europese wijnwet. Evenals in de rest van Europa kent Italië vervolgens de IGP Indicazione Geografica Protetta. Voorheen werd deze categorie IGT genoemd. Deze afkorting kom je op etiketten nog tegen. De categorie tafelwijn Vino da Tavola is ook in Italië verdwenen. Wijnen die niet geklasseerd zijn, komen of als wijn vini generici of als cépagewijn vini generici con annata e vitigno op de markt. Zoals de naam zegt mag op laatstgenoemde flessen ook het jaartal en het druivenras vermeld worden. In het totaal produceert Italië ongeveer 47 miljoen hectoliter wijn. Daarvan is ongeveer 28% geklasseerd DOC of DOCG. Figuur 9.1: Piramide kwaliteitscategorieën Italiaanse wijnen.
Italiaanse Wijnwetgeving Il Sapore.
Nu wordt aan de hand van een proeftechnische test gecontroleerd of de wijn ook daadwerkelijk die karakteristieken heeft ontwikkeld die kenmerkend zijn voor die specifieke DOCG-wijn, en bekeken of de wijn goed in balans is. Indien de wijn aan de gestelde eisen voldoet krijgt de wijn de befaamde DOCG-banderol.
Italiaanse wijnwetgeving.
Sinds haar EG lidmaatschap van Italië worden de kwaliteit en herkomst van de wijnen door wetgeving vastgesteld. Bij het vaststellen van de normen is het Franse model gebruikt. De wijnwetgeving is pas in 1963 tot stand gekomen en de laatste herziening is van 1992.
Le Marche Italie in één regio.
wijn de Vernaccia di San Gimignano. Italie heeft een van de strengste wetgevingen ter wereld. In 1992 is de nieuwe wijnwetgeving ingevoerd onder de toenmalige minister Goria met als naam: Wet" 164. De herkomst van de wijn is in deze wet geregeld. De belangrijkste classificaties die de Italiaanse wet erkent, zijn.:
Toscane Wijnkennis.
Het vermoeden bestaat dat er druiven van buiten de regio worden aangevuld. Als geen andere Europese wijnwet houden de Italiaanse regels zich bezig met bijzonder onbelangrijke details zodat opkomende kwaliteit in Toscane aanvankelijk de kop wordt ingedrukt. Een achterhaalde assemblage, zoals bij Chianti met zijn verplichte aandeel witte wijn, of bij Bruneelo de verouderde vinificatiemethoden zoals de veel te lange opslagtijden, maakte volgens de echte experts echte topkwaliteit onmogelijk.
De Bordelezen van Itali.
Zijn wijn Gabro is een Bordelese blend van cabernet sauvignon en cabernet franc, maar hij maakt ook een pure Italiaanse blend van sangiovese en montepulciano onder de naam Nardo. De tijd dat alleen wijnen van het Bordeauxtype succesnummers waren in de Maremma, is voorbij.
Wijnwetgeving Italieuml.
Italieuml heeft eacuteeacuten van de strengste wijnwetgevingen ter wereld. In 1992 is de nieuwe wijnwetgeving ingevoerd door minister Goria met als naam: Wet" 164. De herkomst van de wijn is in deze wet geregeld. De belangrijkste classificaties die door de Italiaanse wet worden erkend.:
Wijnwet Italië Zo.
Verder kan er in de wijnwet staan welke fles men moet gebruiken, of er een kurk of schroefdop op mag enz enz. Het wil overigens niet zeggen dat DOC en DOCG wijnen beter of lekkerder zijn dan bijvoorbeeld een IGT-wijn. Sommige Italiaanse topwijnen vallen in de laagste categorieën VdT of IGT!

Contacteer ons