Op zoek naar sulfiet in wijn?

 
sulfiet in wijn
Wijn bevat sulfiet, waarom? En is het schadelijk?
Meer dan de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum. Er zijn geen wijnen zonder sulfiet. Bij de gisting komt er vanzelf sulfiet vrij, en dus van nature zit er in elke wijn sulfiet, zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.
Maximumgehalte sulfiet zwaveldioxide Wijn.nl.
Indien de wijn meer dan 10 milligram sulfiet per liter bevat dient in ons land de aanduiding bevat sulfieten volgens Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen in de Nederlandse taal op etiket of label voor te komen. In een aantal EU-landen is ook het gebruik van andere talen dan hun nationale taal toegestaan.
Alternatief voor sulfiet in wijn Onno Kleyn.
Bij het wijnmaken verhindert het oxidatie en de groei van bacteriën; later, in de fles, stabiliseert het de wijn en zorgt er bijvoorbeeld voor dat zoete wijn niet gaat hergisten. Maar sulfiet is een onnatuurlijke stof, een allergeen zelfs, die bij zon 5 procent van astmapatiënten voor ademhalingsproblemen zorgt.
De wijn heeft sulfiet.
De wijn heeft sulfiet. Bijna alle of eigenlijk alle wijn bevat sulfiet. Sulfiet staat voor de stof zwaveldioxide en dat is een conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een wijn niet voortijdig veroudert oxideert en dat micro-organismen zoals gisten en bacteriën, die altijd in wijn aanwezig zijn, niet meer actief zijn.
Sulfiet niet zo onschuldig Monique van der Vloed.
Wat veel mensen niet zouden denken, of verwachten, komt sulfiet ook gewoon voor in biologische producten. Sulfiet staat meest bekend om zijn conserverende eigenschappen in wijn. Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij wijnproducties om de fermentaties en oxidaties tegen te houden.
Wat doet sulfiet met mijn lichaam?
Als sulfiet in je lever aankomt, blokkeert het de werking van het daar aanwezige glutathione. Glutathione helpt oa bij de afbraak van alcohol door de lever, en daardoor kun je dus meer last hebben van alcohol of de bijwerkingen van alcohol als je niet tegen sulfiet in de wijn kunt.
Wijn en Sulfiet hoofdpijn of niet? Grape33.
Sinds november 2005 verplicht een EU-wet de etiket-vermelding van aanwezige sulfiet in de wijn, als de wijn méér dan 10 mg sulfiet per liter bevat. Sindsdien staat er op het etiket bijna altijd contient des sulfites of bevat sulfiet, ook bij natuurlijke en/of bio-wijnen.
Sulfiet in wijn Gall Gall.
Wijnen zonder sulfiet. Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen. Wel zitten hier nadelen aan.

Contacteer ons