Meer resultaten voor sulfiet wijn

 
sulfiet wijn
Wijn en Sulfiet hoofdpijn of niet? Grape33.
Sinds november 2005 verplicht een EU-wet de etiket-vermelding van aanwezige sulfiet in de wijn, als de wijn méér dan 10 mg sulfiet per liter bevat. Sindsdien staat er op het etiket bijna altijd contient des sulfites of bevat sulfiet, ook bij natuurlijke en/of bio-wijnen.
Wat is sulfiet in wijn? Wat zijn de nadelen? Wat is de wettelijke hoeveelheid?
Dan mogen die witte en rosé wijnen zelfs 260 mg sulfiet per liter bevatten. Sulfiet in alle wijnen? Omdat sulfiet ook op natuurlijke wijze ontstaat, zit er eigenlijk altijd sulfiet in wijn. Toch zijn er uitzonderingen die geen extra sulfiet bevatten.
krijg je hoofdpijn van sulfiet in wijn? Of is dat een fabeltje?
Om wijn houdbaar te maken wordt er net voor het bottelen van de wijn nog een bepaalde hoeveelheid sulfiet toegevoegd. Sulfiet zorgt ervoor dat eventueel aanwezige bacteriën gedood worden en dat de wijn goed is op het moment dat je hem uitschenkt.
Wijn bevat sulfiet, waarom? En is het schadelijk?
Meer dan de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum. Er zijn geen wijnen zonder sulfiet. Bij de gisting komt er vanzelf sulfiet vrij, en dus van nature zit er in elke wijn sulfiet, zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.
Wat doet sulfiet met mijn lichaam?
Als sulfiet in je lever aankomt, blokkeert het de werking van het daar aanwezige glutathione. Glutathione helpt oa bij de afbraak van alcohol door de lever, en daardoor kun je dus meer last hebben van alcohol of de bijwerkingen van alcohol als je niet tegen sulfiet in de wijn kunt.
Maximumgehalte sulfiet zwaveldioxide Wijn.nl.
Indien de wijn meer dan 10 milligram sulfiet per liter bevat dient in ons land de aanduiding bevat sulfieten volgens Warenwetbesluit Etikettering Levensmiddelen in de Nederlandse taal op etiket of label voor te komen. In een aantal EU-landen is ook het gebruik van andere talen dan hun nationale taal toegestaan.
Alternatief voor sulfiet in wijn Onno Kleyn.
Bij het wijnmaken verhindert het oxidatie en de groei van bacteriën; later, in de fles, stabiliseert het de wijn en zorgt er bijvoorbeeld voor dat zoete wijn niet gaat hergisten. Maar sulfiet is een onnatuurlijke stof, een allergeen zelfs, die bij zon 5 procent van astmapatiënten voor ademhalingsproblemen zorgt.
Zonder sulfiet gaat het niet.
Vooral astmapatiënten kunnen het er zwaar benauwd van krijgen. Decennia geleden zat er behoorlijk wat sulfiet in wijn, maar inmiddels zijn er strenge wettelijke normen die de maximale hoeveelheid sulfiet bepalen, waarbij witte wijn overigens meer mag bevatten dan rode wijn.

Contacteer ons